Одобрена е Национална научна програма ВИХРЕН – 2024 с бюджет от 14,1 млн. лв.

Сподели тази статия:

Миналата седмица (13.06.2024 г.) Министерският съвет одобри Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука“ – 2024 (ННП ВИХРЕН – 2024). Програмата е със срок 8 години – от 2024 г. до 2031 г. – и има заложен бюджет от 14,1 млн. лв.

Целта на програмата е да допринесе за качеството на научните изследвания, провеждани в България и да подкрепи подготовката на конкурентоспособни проекти за участие на български учени в програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

По програмата ще се финансират 9 научноизследователски проекта, всеки за период от 5 години, с общо 13,5 млн. лв. (или с 2,7 млн. лв. годишно). Останалите 675 000 лв. са предназначени за оценителния процес, за мониторинг и оценка на изпълнението на проектите, както и за популяризиране на програмата от страна на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ).

ФНИ е организацията, която ще изпълнява програмата, а финансирането е от бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН).

ВИХРЕН – 2024 е насочена към учени с доказани изследователски качества, с публикации в реномирани световни списания, с умения за ръководене на научни проекти, с възможности за привличане на бъдещо финансиране и с потенциал да изградят собствен екип за работа по оригинална научна тема. Ученият трябва да има писмена подкрепа от българско висше училище или научна организация, където ще се провеждат научните изследвания на екипа.

По програмата ще се финансира провеждането на оригинални научни изследвания на най-високо ниво във важни за страната научни области.

Ще бъдат налични три процедури според опита на главния изследовател:

  • Начален грант – от 2 до 7 години след придобиване на докторска степен;
  • Установен изследовател – от 7 до 12 години след придобиване на докторска степен;
  • Водещ изследовател – над 12 години след придобиване на докторска степен.

Финансирането е 200 000 лв. на година за „Начален грант“, 300 000 лв. на година за „Установен изследовател“ и 400 000 лв. на година за „Водещ изследовател“. Сумата покрива разходи за възнаграждения на екипа, за осъществяване на научната дейност, вкл. оборудване (до 15% от бюджета на проекта) и други институционални разходи (до 10% от останалите разходи).

Пълният текст на ВИХРЕН – 2024 можете да откриете тук.

Очаквайте по-подробна информация за програмата.

Източник: eufunds.media

Разгледайте още:

Девети брой на бюлетина за проектно сътрудничество

Представяме ви деветото издание на бюлетина за проектно сътрудничество, създаден на база информацията от европейската мрежа за иновации Enterprise Europe Network: https://bit.ly/4acPWMt За всякаква информация във