През есента стартира SCIEX – програма за командироване на български изследователи в Швейцария

Сподели тази статия:

Тази есен ще отвори кандидатстването по процедурата SCIEX – един от трите компонента на Швейцарско-българската програма за научни изследвания и част от Втория швейцарски принос към определени държави-членки на ЕС. За това информираха днес, 14.06.2024 г., от Швейцарската национална научна фондация (SNSF).

SCIEX (или Програмен компонент за научен обмен) представлява програма за финансиране, насочена към докторанти и постдокторанти, свързани с български институт, които желаят да бъдат командировани в некомерсиален изследователски институт в Швейцария.

Мандатът за изпълнението на SCIEX е предоставен от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC) и се съфинансира от Министерството на образованието и науката (МОН).

Основните цели на SCIEX включват задълбочаване и развитие на научното познание, подобряване на научните умения на стипендиантите, насърчаване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и укрепване на научните връзки между Швейцария и България.

Предвижда се първите проекти за мобилност да стартират през есента на 2025 г.

Предстои да излезе по-детайлна информация относно условията за кандидатстване.

Източник: eufunds.media

Разгледайте още:

Девети брой на бюлетина за проектно сътрудничество

Представяме ви деветото издание на бюлетина за проектно сътрудничество, създаден на база информацията от европейската мрежа за иновации Enterprise Europe Network: https://bit.ly/4acPWMt За всякаква информация във