Метод за оценка на качеството на алкохолни продукти, базиран на пиезорезонансен сензор, функционализиран със слой от железен феноксид

Териториален обхват

България

Изобретател(и)

Карекин Дикран Есмерян, Юлиян Василев Лазаров, Юлиан Иванович Федченко, Теодор Петров Гръков

Заявител(и)/Притежател(и)

Институт по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков“ – БАН, BG, София, 1784 , бул. "Цариградско шосе" 72

Номер на заявка

113673/ 08.03.2023

Публикуван под номер

67779/ 01.08.2025

Приоритетна дата

март 8, 2023

Статус

Действащ

Издадена лицензия, тип, срок

Лицензополичател(и)

Реферат

Изобретението се отнася до метод за оценка на качеството на алкохолни продукти, приложим в областта на алкохолната промишленост, ресторантьорството и развлекателния бизнес, и по-специално за количествено определяне на съдържанието на метилов алкохол в различни спиртни напитки - например, уиски, водка, ликьор, ракия. Съгласно предложения метод за оценка на качеството на алкохолни продукти, 5 MHz дискообразен кварцов резонатор, играещ ролята на алкохолен сензор, се поставя в цилиндричен тефлонов държател (3), монтиран към капака на стъклен съд (1), пълен със 100 ml от дадена спиртна напитка (2) - например, уиски и активната сензорна повърхност, покрита с железен феноксид се излага под въздействието на наситени алкохолни пари, като измененията в резонансната честота на устройството се проследяват и записват в реално време чрез честотомер (5) и настолен компютър (6), и представляват индикатор за наличието на метилова фракция при отчетлива разлика в числовите показания на сензора спрямо референтна проба от чист етилов алкохол. Основните предимства на предложения метод са свързани с работа на сензора в термостатирана среда с наситени пари и равновесен парен натиск, което премахва необходимостта от използване на шлауси, клапани и дебитомери, внасящи несигурност при определяне на концентрацията на постъпващите в работната камера газове. Миниатюрните размери на кварцовия кристал - 25.4 mm диаметър, 0.3 mm дебелина, позволяват интегрируемост в преносими устройства за извънлабораторен анализ на качеството на алкохол. Иновативният характер на изобретението се корени в хидрофобността на адсорбента, осигуряваща висока селективност на метода и обезпечаваща слабо въздействие на околната влажност и интерфериращите химични фракции върху показанията на уреда. Методът за оценка на качеството на алкохолни продукти, базиран на пиезорезонансен сензор, покрит със слой от железен феноксид, може да намери широко практическо приложение в областта на алкохолната промишленост, ресторантьорството и развлекателния бизнес за извънлабораторно установяване на съдържанието на метанол в спиртни напитки, с цел превенция на натравянията и смъртните случаи при производство или неволна консумация на нискокачествен алкохол.